Drie tips om meer te fietsen in 2023

In het nieuwe jaar maken we altijd weer goede voornemens. We beginnen met een schone lei en willen dingen echt anders gaan aanpakken. Meer bewegen staat bij velen hoog op het lijstje. Toch beginnen we hier vaak heel enthousiast mee en zien we dat dit na enkele weken alweer vergeten is. Zonde, want het is nou eenmaal een feit dat we in Nederland (veel) te weinig bewegen. Daarom juist goed om hier het komende jaar actief mee aan de slag te gaan.


Drie tips om meer te fietsen in 2023


Een goede manier om snel en eenvoudig meer te bewegen is door simpelweg vaker de fiets te pakken. Laat de auto maar zoveel mogelijk staan en kom in actie. Met het fietsen bouw je snel conditie op, verlies je misschien zelfs gewicht en draag je je ook nog eens je steentje bij aan het milieu. Wil je graag meer fietsen en heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Met behulp van de volgende drie tips moet dit zeker lukken.

1. Koop een geschikte fiets

Met een hoog stuur zit je rechtop en kun je goed om je heen kijken. Het is een fijne houding voor samen fietsen. Maar als je een langere afstand fietst is een sportievere houding comfortabeler. Bovendien krijg je minder snel zadelpijn. Hoeveel kilometer wil je afleggen? Volstaat een goede transportfiets met een krat of mand voorop of liever een stadsfiets met een fietstas voor uw boodschappen?

Of is een elektrische fiets misschien iets voor u? Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Waarom zou je een elektrische fiets kopen als het juist je bedoeling is om meer te bewegen? Dan helpt trapondersteuning toch niet mee?

U bent niet de enige die zo denkt. Bedenk echter goed dat je tijdens het fietsen nog altijd de trapbeweging maakt en zelf bepaalt hoeveel ondersteuning je krijgt. Hoewel fietsen op een elektrische fiets inderdaad een lagere impact heeft op het lichaam, verbruik je dus nog altijd energie én kom je in beweging. Bovendien is in de praktijk gebleken dat mensen met een elektrische fiets vaak langere ritten maken dan op een gewone fiets. Onder de streep bewegen ze dus eigenlijk even veel.

Wees je er wel van bewust dat je inderdaad minder beweegt dan bij een gewone fiets. Als je normaal gesproken al redelijk fiets en nu dus overstapt op een elektrische fiets, kan dit betekenen dat je veel minder energie verbruikt en conditie opbouwt. Het is dus wel de bedoeling dat je dan ook echt langere ritten gaat maken.

Met een elektrische fiets wordt het eenvoudiger om meer en langer te fietsen. Misschien zelfs om vaker met de fiets naar het werk te gaan.

Benieuwd naar onze collectie? Loop gerust een keer binnen, wij helpen u graag!

2. Stel doelen
Heb je echt een stok achter de deur nodig om meer te fietsen? Stel dan doelen. Niet slechts één groot doel, maar allemaal kleine doelen waarmee je uiteindelijk het einddoel bereikt. Hierdoor blijft het interessant om telkens weer op de fiets te stappen. Het biedt extra uitdaging en je kunt jezelf ook belonen wanneer je een doel behaald hebt. Denk bijvoorbeeld aan een X aantal kilometers dat je dit jaar wil rijden of het maken van de langste fietstocht tot nu toe.

3. Schaf de juiste kleding aan
Laat je de fiets regelmatig staan omdat het te koud, warm of regenachtig is? Dan lost goede fietskleding al een heleboel op. Investeer daarom echt in de juiste kleding en accessoires. Op die manier ben je tegen alle weersomstandigheden bestand en wordt fietsen leuker én makkelijker.


Terug



Deel het met uw vrienden!


Overig nieuws

Fietsen over oude spoorlijnen in Nederland

In het buitenland is het een bekend fenomeen: fietsen over of lands een oude spoorlijn. De Vennbahn tussen Aken en Luxemburg is met zijn 125 kilometer een van de langste fietspaden op stilgelegde spoorwegtracés van Europa. De minimale helling en het bijna volledig geasfalteerde fietspad zorgen voor het hoogste rijcomfort. De Vennbahn behoort tot het RAVeL-programma van het Waalse Gewest in België en is voorbehouden voor niet-gemotoriseerd verkeer. Maar er zijn er nog veel meer. Zeker in regio’s waar het soms flink klimmen is en de weg gedeeld wordt met gemotoriseerd verkeer zijn de spoorwegfietspaden erg aangenaam. Zoals het Alpe-Adria-fietspad tussen Salzburg (Oostenrijk) en Grado (Italië), en de Vía Verde de Los Ojos Negros (de groene weg van de zwarte ogen) in Spanje over een 160 km lange spoorlijn die aangelegd werd voor de mijnen.

Op deze 5 groene fietsbestemmingen geniet je van de lentebloesem

De lente laat zich langzaam maar zeker voelen en hoe kun je die beter begroeten dan door wat quality time op 2 wielen door te brengen in de mooiste steden in de lente? Stel het je voor: Bloeiende bomen aan je rechterkant, roze bloesems aan je linkerkant en prachtige landschappen overal waar je oog valt.

Fietsen in de kou? Met déze 4 tips blijf je gegarandeerd warm

Met een gevoelstemperatuur van -15 moet je er níet aan denken om op de fiets te stappen. Toch durven sommigen het aan. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks de vrieskou toch een beetje warm arriveert op je plek van bestemming? Wij hebben een paar tips voor je.

Met deze goede voornemens stap je in 2024 vaker op de fiets

Het nieuwe jaar staat voor velen gelijk aan goede voornemens. Meer sporten, afvallen of stoppen met roken worden vaak genoemd, maar wij richten ons natuurlijk graag op de fiets.

Met deze tips zit je in de winter veilig en verantwoord op de fiets

Tijdens koude winterdagen kan het - letterlijk en figuurlijk - verfrissend zijn om een rondje buiten te fietsen. Wij zetten wat tips op een rijtje, zodat jij veilig en verantwoord van je fietstochtje kunt genieten.

Goed voorbereid op een fietsreis

Wil je het erop uitgaan met je fiets tot een nieuw level brengen? Ga dan op reis met je fiets! Ben je een echte fietsliefhebber en ben je graag actief bezig, laat dan je auto thuis en pak je fiets in de vakantie. Een fietsreis is de ideale manier om je vakantie op een geheel andere manier te beleven, ook voor beginners. Om optimaal te kunnen genieten van je fietsreis is het treffen van de juiste voorbereiding belangrijk zodat je gerust op weg kan.

E-bikes kunnen helpen diabetes te beheersen

BRUSSEL (B) – In Amerika is het momenteel de Nationale Diabetesmaand. Met ongeveer 37,3 miljoen Amerikanen – ongeveer 1 op de 10 mensen – die leven met diabetes, blijft de urgentie van deze ziekte toenemen. Bicycle Retailer bericht daarom over een onderzoek over de rol, die e-bikes kunnen spelen bij het beheersen van diabetes.

Herfst komt eraan: 5 tips om zichtbaarder te zijn op de fiets

De zomer loopt op zijn einde, de vakanties zijn afgelopen, de regen valt met bakken uit de lucht en de herfst staat weer voor de deur. Maar hoe zorg je nou dat je het best zichtbaar bent als je door weer en wind naar school of werk moet.

Tips voor veilige fietspaden

Hoe is jouw gedrag op het fietspad? Regels lijken misschien vanzelfsprekend, toch blijken we moeite te hebben ons eraan te houden. Maar ondertussen wordt het steeds drukker op de fietspaden in Nederland. En ook gevaarlijker, want iedereen heeft z’n eigen snelheid én z’n eigen gedrag. Rekening houden met anderen is één, je eigen fietsgedrag onder de loep nemen en aanpassen is twee. Onderstaande tips helpen daarbij. Zo verbeteren we samen de doorstroming en houden we de fietspaden veilig.

De 8 mooiste fietsroutes in de herfst

Mensen die regelmatig wandelen of fietsen in de natuur hebben het al zien gebeuren: de herfst. De geleidelijke verkleuring van het blad, de geur, het zonlicht dat steeds lager blijft. Om je te inspireren van het najaar te genieten, hebben we zeven fietsrondjes uitgezocht. Door een beetje bos, maar vooral over en langs heide en weide.

Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet. Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

De 7 meest gehoorde smoezen om niet te hoeven fietsen

Ik wil wel op de fiets, maar… het regent, het is te ver fietsen, dan zit m’n kapsel niet meer. Herkenbaar? Ook jij hebt een van deze smoezen vast eens gebruikt om niet de fiets, maar de auto te kunnen pakken. We vroegen leden wat de belangrijkste redenen zijn om geen gebruik te maken van een e-bike (voor woon-werkverkeer of dagelijks gebruik) en zochten uit of die reden wel gegrond is.

Elektrische fiets schoonmaken: dit moet je wel en niet doen

Met de auto gaan we nog weleens door de wasstraat, maar een fiets krijgt lang niet zo vaak een schoonmaakbeurt. Om zo lang mogelijk te kunnen fietsen op een elektrische fiets is een regelmatige schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Zo pak je dat het beste aan.

6 Tips voor het goed onderhouden van je elektrische fiets

Het gebruik van een elektrische fiets is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het is een milieuvriendelijke manier van transport en bespaart veel tijd en geld. Het is belangrijk om je elektrische fiets goed te onderhouden, zodat je er langer van kunt genieten. In dit artikel geven we tips voor het onderhouden van je elektrische fiets.

Voorkom een lekke fietsband met deze 6 tips

Op zonnige dagen zullen veel mensen eropuit willen gaan op de fiets. Alleen dat lek rijden is altijd zo’n tegenvaller. Natuurlijk kunt u reservebanden meenemen of een reparatiesetje. Maar het is veel handiger als u weet hoe u die lekke banden kunt voorkomen. Met deze tips wordt uw fietsritje op de stadsfiets, e-bike, racefiets of mountainbike een stuk aangenamer.

Fietstas, fietsmand of fietskrat?

Veel meenemen, veilig fietsen In een fietstas, fietsmand of fietskrat neem je lekker veel mee op de fiets, zonder dat je bijvoorbeeld zware boodschappentassen aan je stuur hoeft te hangen. Kan je ook de auto laten staan.

8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen

Dat je je fiets op de meeste plekken in Nederland maar beter op slot kunt zetten is je vast wel bekend. Maar soms is alleen een slot of zelfs een éxtra slot niet voldoende om fietsendiefstal te voorkomen. We zetten 8 handige tips op een rijtje om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen.

Gazelle presenteert trendy Esprit C7 HMS

DIEREN – Gazelle heeft de nieuwe Esprit C7 HMS geïntroduceerd, een elektrische fiets die zowel trendy als praktisch onverwoestbaar is. Het merk wil met deze fiets de dagelijkse ritten naar school of werk gemakkelijker en plezieriger maken, zelfs wanneer je veel spullen moet meenemen.

ANWB: ‘Taboe op gebruik e-bikehelm verdwijnt’

De ANWB is bezorgd over het toegenomen aantal fietsslachtoffers in het verkeer. Een helm kan hersenletsel helpen voorkomen. “We zijn blij met initiatieven als de Dag van de Fietshelm die aandacht genereren voor helmgebruik en zetten de helm ook zelf in de schijnwerpers. Dat alles zorgt voor grotere acceptatie en daarmee betere bescherming”, zegt marketeer Suzanne Buijtelaar van de ANWB. “Met enige regelmaat krijgen we in onze mailbox een noodkreet van een hersenchirurg. ‘Promoot de e-bikehelm, die kan hersenschade helpen voorkomen’. En: ‘Doe iets!’ Chirurgen zijn oprecht bezorgd”, zegt Suzanne Buijtelaar. Tezamen met de nieuwste CBS-cijfers over het toenemende aantal verkeerslachtoffers met een e-bike, heeft die lobby de ANWB aan het denken gezet. “In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn er 84 meer dan het jaar ervoor. We hebben goed gekeken wat wij als ANWB kunnen betekenen om het tij te helpen keren.”

Zó bescherm je jouw e-bike tegen de hete zon

In de fietsbranche wordt vaak gezegd dat de verkoop van fietsen vergelijkbaar is met de verkoop van ijsjes. Zodra de zon begint te schijnen, neemt de vraag toe. Nu het mooie weer in volle gang is, is het belangrijk om verantwoordelijk gebruik van je e-bike (en de accu) in acht te nemen.

5x tips voor het onderhouden van je nieuwe fiets

Gefeliciteerd met je nieuwe fiets! Of je nu een sportieve racefiets, een trendy stadsfiets, een robuuste mountainbike of een snelle elektrische fiets hebt gekocht, het is belangrijk om goed voor je fiets te zorgen. Door regelmatig onderhoud te plegen en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, kun je de levensduur van je fiets verlengen en ervoor zorgen dat deze er altijd als nieuw uitziet. In dit artikel geven we je 5 waardevolle tips en inzichten over het netjes houden van je nieuwe fiets, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land

Ontdek verrassend veelzijdig Nederland Je ziet ze nu volop: fietsers met kleurrijke fietstassen en kaarten of een gps op het stuur. Fietsvakanties zijn populair. In 2021 ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land. Het is ook dit jaar een goede keuze, zeker met de gekte op de vliegvelden en files richting het zuiden. Twijfel je nog over jouw vakantie-invulling? We geven je vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land.

Dit is waarom de E-bike onverminderd populair blijft

Elektrische fietsen blijven onverminderd populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een e-bike als vervoermiddel. Dit is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die een elektrische fiets biedt ten opzichte van een gewone fiets. In dit artikel kijken we naar de redenen achter de groeiende populariteit van e-bikes en wat dit betekent voor de fietsindustrie en het milieu.

Verbond van Verzekeraars: tweede slot minimaal ART*

Aan welke kwaliteitseisen moet een tweede slot voldoen? Het Verbond van Verzekeraars en slotenfabrikanten hebben dit door de Stichting ART laten onderzoeken. Uitkomst is dat een tweede slot minimaal ART 1 ster (ART*) moet zijn.

5 x hier moet je op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering

Ben je van plan een fietsverzekering af te sluiten? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je dit gaat doen. Zo kun je uit verschillende soorten fietsverzekeringen kiezen en een aantal verschillende aanvullende dekkingen. Het type fiets dat je verzekert kan daarnaast invloed hebben op de premie en je eigen risico. Benieuwd waar je op moet letten? In dit artikel lichten we vijf belangrijkste dingen voor je uit.

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  9.00 - 18.00
Woensdag:  9.00 - 18.00
Donderdag:  9.00 - 18.00
Vrijdag:  9.00 - 18.00
Zaterdag:  9.00 - 17.00
Zondag:  Gesloten


Contactgegevens

Facebook